Mindfulness in December

692fef4058e2b3199f373c5df60ace7c

Kerstmis 2016

Het is alweer een week December!! Een maand voor mij met een heel dubbel gevoel.
Ik ben gek op de gezelligheid van de kerst. De versieringen en het genieten van een mooie tijd!! HEERLIJK….3 jaar geleden was mijn kerst iets anders verlopen dan gepland, de post kan je hier lezen. Waardoor kerst inmiddels meer beladen is, en ik meer bewust ben geworden van het leven en hoe kwetsbaar het leven is.

Het is deze kerst dus alweer 3 jaar geleden pfff het voelt als vorig jaar. Het eerste jaar stond ik vooral op standje overleven en was ik totaal niet bezig met mijn gevoel. Naast het herstel wat erg lang duurde, zat ik in de chemische overgang en druk met het opvoeden van onze pup. Ik was vooral niet bezig met het verwerken van wat mij is overkomen, en mijn gevoel drukte ik zoveel mogelijk weg. Ik had het overleefd en dat was het belangrijkste in mijn ogen. Vooral niet bezig zijn met wat er is gebeurd. Ondanks de zware medicatie met de nare bijwerkingen, dacht ik steeds “het is in elk geval geen chemokuur”, en zo duwde ik mijn gevoel steeds maar weg!

Endometriose

Het tweede jaar werd al wat lastiger, niemand vraagt echt meer hoe het met je gaat en het “gewone” leven gaat voor iedereen door, en ik moest een weg zien te vinden in mijn dagelijkse leven met een nieuwe chronische ziekte erbij.
En het derde jaar, het afgelopen jaar, was heeeeeel erg zwaar. Ik kon er niet meer omheen. Ik kwam erachter ook dankzij mijn huisarts en Arjan, dit is het! Verdere lichamelijk herstel zit er niet in….plus de klap van het verwerken. Ik kon me er niet meer voor verstoppen. Zo hoppa, ik had het niet meer verwacht! Gedacht dat ik alles wel verwerkt had en er mee om kon gaan.

Mindfulness

Gelukkig kwam ik bij een goeie psycholoog terecht waarbij zowel ik als mijn vriend heen konden met onze vragen. Dankzij de psycholoog ben ik tot inzichten gekomen en ben ik weer geattendeerd op mindfulness.
En dat ben ik gaan doen, ik heb het aanbevolen boek gelezen en de oefeningen gedaan, die ik overigens nog steeds elke dag doe.
Ik merk dat ik diep gaat en me van dingen bewust wordt die er kennelijk al lang zaten. Ik ben mezelf mentaal aan het opschonen zodat ik weer fris en helder kan denken, oude rommel op kan ruimen zodat het weer schoon en fris wordt.
De oosterse monniken zeggen niet voor niks op de vraag waarom zij elke dag mediteren, “nou je wast je lichaam toch ook elke dag?”. En zo voelt het ook. Ik kom tot het besef dat ik veel oude gewoontes heb die op de automatische piloot gaan. Het is mooi om te zien wat mindfulness mij brengt en wat het met me doet. Elke dag doe ik een aantal meditaties en daarnaast natuurlijk yoga, het doet me zo onwijs goed! Vernieuwde energie vanuit de DOEmodus naar de ZIJNmodus in het moment hier en NU! Niet morgen, niet over een jaar niet het verleden maar NU, het gebeurd namelijk allemaal NU.
Natuurlijk hebben we de DOEmodus nodig om doelen in de toekomst te behalen en om belangrijke afspraken te onthouden, maar het gaat om balans. Tijdens de yoga ben ik al vaak in de ZIJNmodus, maar in het dagelijks leven wordt je voor je er erg in heb zo weer meegesleurd in het dagelijkse leven met de dagelijkse handelingen, en dus ook op de automatische piloot.
Ik kwam bijvoorbeeld tot het besef, iets wat vele van jullie ook wel zullen hebben, dat ik vaak aan het eten was en voor ik er erg in had was mijn bord leeg. Ik had niet goed geproefd niet bewust gegeten en niet genoten van het eetmoment.
Dus ik ben gedurende de dag bezig in de ZIJNmodus te zijn. En probeer het maar eens uit, dat valt niet mee!! Maar het is wel erg prettig om ermee bezig te zijn. Zeker met deze drukke feestmaand!! We zijn vaak meer aan het doen, aan het plannen “heb ik dit al geregeld, die al uitgenodigd” dan werkelijk ZIJN en genieten van het moment DAAR waar je dus NU ben.
Ik heb nog een hele weg te gaan in mijn herstel, maar ook dit komt goed. Ik heb er vertrouwen in, en langzamerhand wordt ik steeds weer beetje bij beetje mezelf!

Hele fijne Feestdagen gewenst met veel ZIJN momentjes in het mooie NU.

172 liefs zwart

 

2 Reacties

 1. Kimberley
  13 december 2016 / 17:50

  Goeie avond Bien,

  Zouden we mogen weten welk boek het was dat je psycholoog je aanbevolen had te lezen?

  Liefs,

  Kimberley

  • Sabine
   13 december 2016 / 18:25

   Hallo Kimberley,
   Het boek heet “Minfulness en de bevrijding van depressie”

   LIefs Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *